Fakta om hörsel

Roliga fakta om hörseln – Bli klokare om hörsel med roliga fakta

Öronen är fantastiska “uppfinningar”, som de flesta människor tar för givet. Därför har vi här samlat några roliga fakta omkring hörseln, som du säkert inte kände till. Läs mera här och se om du så blir klokare omkring hörseln.

Hur långt bort kan ett skrik höras?

Hur långt bort som ett skrik kan höras beror på många olika faktorer. Några av faktorerna kan till exempel vara baserat på geografin, vädret, luftfuktighet, bakgrundsljud, ålder och kön på personen som skriker. Så kort sagt finns det inget klart och tydligt svar på den frågan. Amerikanska forskare har testat och kommit fram till att en normalt hörande person i helt tyst miljö kan höra ett skrik på upp till 3 km avstånd.

I en storstad med mycket trafik och buller är det sällan som man kan höra andra ropa, om de är längre bort än bara 100 meter.

Hur högt kan en människa skrika?

En normal tonårstjej kan skrika så högt att det når upp i 105 decibel, och vid 125 decibel riskerar det att skada en människas öra. 2013 blev ljuden från det amerikanska fotbollslaget Seattle Seahawks fans uppmätt till 136,6 decibel. Om du vill ha något att jämföra med kan vi berätta att ett normalt 747 Jumbo Jet flygplan som lyfter och landar avger mellan 130-150 decibel.

Män är mera döva än kvinnor

Män upplever oftare hörselnedsättning än kvinnor gör. Men det beror inte på att männen har ett ”extra filter” i öronen, som många tror. Det beror oftast på att flera män ofta arbetar i miljöer med mera buller runt omkring sig än kvinnor gör.

Öronen rensar sig själva

Porerna i öronkanalerna producerar öronvax och det finns tusentals små-små hår i örat, som kallas för cillier. Håren för vaxet ut ur hörselgången och säkrar att smuts försvinner och öran därmed hålls rent. Om du frågar din öronläkare omkring rensning av örat, kommer du helt säkert att få veta att du gärna kan stoppa allt möjligt in i ditt öra – om bara det har större storlek än en armbåge! Så om du vill undgå det ska du låta bli att använda tops – trots att de i dagligt talas kallas för öronrensare. För det är de inte tänka att användas till.

Farlig decibel och förlust av hörsel

De lägsta ljuden som ett mänskligt öra kan uppfatta ligger på 0 decibel. 10 gånger högre är 10 decibel osv.

Generellt sätt ligger ljuden från en vanlig jetmotor omkring 120 decibel och ett pistolskott ligger på ca 140 decibel. Om man utsätter örat för 90 decibel i mera än 8 timmar kan det ge permanenta skador på hörseln. Dessutom är grundregeln att allt över 140 decibel kan skada örat omedelbart.

Havet i ett snäckskal

Du har säkert ofta hört, eller kanske prövat själv, att hålla ett stort snäckskal upp till örat och hört ljudet från havets brus. Det är egentligen inte havet du hör, utan ljudet från ditt eget blod som strömmar genom blodådrorna i ditt öra.

Barn får ofta öroninflammationer

Vatten i örat ger ofta förlust av hörseln, och det inträffar ofta för barn. Det ger smärtfulla öroninfektioner och den klassiska öroninflammationen, som de allra flesta småbarnsföräldrarna känner till allt för väl. Öroninflammation bör alltid behandlas och aldrig ignoreras.

Balansen sitter i öronen

Dina öron har en avgörande roll när du ska försöka hålla balansen. I örat finns 3 små kanaler på sidan av hörselsnäckan. De fungerar som gyroskop och hjälper till med att hålla din balans. Om du inte tycker det låter viktigt, vänta bara till den dag när du drabbas av en kraftig öroninflammation och så försöker gå runt utan problem…

Blomkålsöron

Många professionella sportsstjärnor inom olika kontaktsporter, som brottning, boxning och rugby, får så kallade blomkålsöron. Man får blomkålsöron när brosket i örat skadas upprepade gånger. Blomkålsöronen har i princip ingen betydelse för hörseln, men eftersom örats själva ”trattform” förändras kan man i bland höra lite sämre än normalt.

Rensa öronen

Därför hostar du när du rensar öronen

 

Upplever du någonsin att du hostar eller nyser samtidigt som du rensar öronen och forsöker ta bort öranvax? Var bara lugn, det är helt normalt. Vi har samlat en liten översikt som förklarar varför du upplever de märkliga fenomen.

Nerverna i dina öron.
Ditt öra är kopplat ihop med fem av de tolv viktiga kraniella nerverna. Dessa nerver är nervus trigeminus (Kraniel Nerve V), den faciala nerven (Kraniel Nerve VII), den Vestibulocochleare nerven (Kraniel Nerve VIII), den glossofaryngeal nerven (Kraniel Nerve IX), och vagusnerven (Kraniel Nerve X). Dessa nerver är också kopplade med andra delar av ditt ansikte och din kropp. Problemer i andra delar av kroppen känns några gånger som ett problem i örat, eftersom båda är kopplade ihop med samma nerven. Till exempel kan tandproblem kännas i kroppen som öronvärk, om det uppstår vid nerven som är kopplad till örat.

Hosta och kvävningskänsla

Vagusnerven kopplar ihop hjärnstammen med din tjocktarm och passerar genom många olika delar av kroppen. Ordet vagus kommer från det latinska ordet för att vandra. När vagusnerven i ditt öra stimuleras, leder det till hosta och kvävningskänslor, ibland också med att det bildas vätska i ögonen. Dessa reflexer känner du säkert av när du använder bomullspinnar för att rensa i öronen.

Röd reflex
När trigeminus nerven i örat stimuleras med hjälp av ”tryck i den yttersta tredjedelen av hörselgången”, kan det leda till det som kallas för “Röd Reflex”. Reflexen leder till ökat blodflöde till trumhinnan och hörselgången, vilket gör öronen röda. Reflexen är tillfällig och skiljer sig från ”Röda Öron Syndromet”, som gör ont i örat, oftast som ett resultat av skada på de perifere nerverna i örat.

Lymfatisk reflex
När ett främmande föremål rör huden i hörselgången under längre tid, som till exempel med hörlurar, kan det leda till en lymfatisk reflex. Detta orsakar ”svullnad och ömhet” i hörselgången. Reflexen orsakas inte av de kraniella nerverna i örat, utan av de Paciniane nerverna som registrerar beröring.

Kan jag minska min känslighet för dessa reflexer?
Ja! Reflexerna är till för att hålla dina öron rena och friska, och för att förhindra att du stoppar något i öronen som kan skada dem. Det bästa sättet för att minska din känslighet, är genom att utveckla ett friskt lager hud eller keratin i din hörselgång. Detta är ännu viktigare om du använder hörlurar eller öronproppar som ska stoppas in i hörselgången. Vaxol kan hjälpa dig med att få frisk hud och minska klåda i örat orsakade av hörlurar och öronproppar.

Öronvax fakta

Öronvax – ja, öronvax är ett tecken på friska öron

Vad är öronvax och varför är det så viktigt?

Har du någonsin undrat varför det bildas öronvax i örat, och vad öronvax egentligen är? Vi har här samlat några olika fakta, som lär dig mera om öronvax.

Öronvax är en blandning av vätskor som bildas av körtlar som sitter ytterst i hörselgången. Dessa vätskor blandas med damm och döda hudceller för att forma det som du får fram när du rengör dina öron.

Öronvax har tre viktiga funktioner för dina öron:

  • Öronvax skyddar hörselgången mot svamp och bakterier, som kan skada öronen och ge infektioner.
  • Öronvax fuktar hörselgången och förhindrar huden från att torka ut, så du inte får öron som kliar.
  • Öronvax fångar damm och annat smuts och skyddar din trumhinna.

Ditt öra är naturligt självrensande och hos friska, normala öron rör öronvaxet gradvis till ytterkanten av hörselgången samtidigt som öronvaxet fångar och tar med damm och smuts med sig ut.

Om jag har för mycket öronvax?
Även om många människor tycker att öronvax är äckligt är lite öronvax helt normalt och bara hälsosamt for dina öron.

Öronvax behöver inte rensas bort, om det inte är plågsamt eller orsakar dålig hörsel, kliande öron, ont i örat eller tinnitus. Öronvax ska också rensas bort om det hindrar öronläkaren från att kunna undersöka dina öron ordentligt. Öronvax orsakar vanligtvis inte dessa typer av problem, om det inte blir hårt och helt stoppar till hörselgången. Ofta leder försök att rensa öronen med en bomullspinne eller andra föremål bara till att trycka öronvaxet längre ner i hörselgången och orsaka en allvarlig blockering. Många öronläkare brukar faktiskt säga att alla föremål som har mindre storlek än din armbåge ska inte stickas in i örat…

Vad är risken med att rensa bort öronvaxet från örat?
Normalt kan du ta bort vaxpropp utan att riskera att skada örat, men du bör vara försiktig. Trumhinnan kan punkteras, hörselgången kan skadas och varje infektion eller sjukdom som redan finns kan förvärras.

Öronvax blockering är den vanligaste orsaken till att folk går till öronläkaren och de flesta människor får rensat sina öron utan problem.

Hur tar man bort hårt öronvax?
Audiologer och andra öronläkare använder olika medel för att ta bort vaxpropp beroende på ditt behov och din typ av öronvax. Sköljning är den vanligaste metoden för att ta bort öronvax. Under behandlingen sköljs hörselgången med ljummet vatten med lågt tryck. Öronvax kan också tas bort genom att använda speciella skedar, som kallas för kyretter. Din läkare kan också använda en liten vakuumpump som suger ut öronvaxet.

Hur kan jag mjuka upp mitt öronvax?
Många yrkesfolk använder uppmjukningsmedel för att göra det lättare att rensa bort öronvaxet. Din läkare kan ibland be dig använda uppmjukningsmedlet i några dagar innan behandlingsdagen, , eller så uppmanas du att sitta stilla med medlet i örat i några minuter innan själva behandlingen med att rensa ut öronxaxet.

Populära medel till att mjuka upp öronvax är bland annat saltvattenslösning, väteperoxid, karbamidperoxid lösning, bakpulver lösning och oljeblandning. Det finns medel att få med recept, men de ger mycket större risk för att leda till öroninflammation och deras höga styrka är kanske inte nödvändigt att använda för att kunna ta bort öronvax.

Varför är olivolja bra för mina öron?
Huden i dina öron är mycket mera känslig än resten av huden på din kropp. Om dina öron kliar kan det bero på en skada på den känsliga huden. Det är en riktigt bra idé att vara säker på att allt du stoppar i dina öron inte skadar din hud. Många vegetabiliska oljor och extrakt är naturligt kompatibla och gynnsamma för din hud. Dessa oljor är ett bra medel för att mjuka upp öronvax och att använda som läkemedel till hörselgången. Olivolja är en av de effektivaste oljorna till att mjuka upp öronvax med utan att irritera huden i hörselgången.

Hur kan Vaxol hjälpa mina öron?
Vaxol består av olivolja som producerats som läkemedel, och innehåller minst 30 stycken polyfenoler, som har en antibakteriell effekt. Samtidigt förhindrar oljan avdunstning och behåller därmed den naturliga fuktigheten i huden i hörselgången.

Om öronvaxet är torrt och sitter fast i hörselgången kommer Vaxol att hjälpa till med att lösgöra det, så öronvaxet inte skadar hörselgången när det rensas ut.

Andra öronvaxmjukgörande medel, som peroxider och alkohol, resulterar inte alltid i frisk hud och kan faktiskt orsaka skada och irritation av huden i hörselgången. Vaxol kan köpas på apoteket och du kan läsa mera om Vaxol här på sidan.

Otroliga fakta om öronen

Otroliga fakta om ditt öra som du säkert inte känner till

Precis som de flesta människor runtom i världen tar du säkert din hörsel som något för givet och tänker inte på hur fantastiska dina öron egentligen är. Vi har samlat några olika fakta om öron och hörsel som kommer att ge dig en större förståelse för hur komplexa dina öron egentligen är.

Trumhinnan omvandlar ljudvågor till vibrationer.
Din trumhinna är mindre än 8-9 mm i diameter. Den rör sig mindre än en miljarddel av en meter när du här ljud.

Du hör alltid – också när du sover.
Dina öron arbetar alltid, också när du sover. Örat forsätter att höra ljud, men det är din hjärna som stänger dem ute. Det är kanske därför som du ibland plötsligt vaknar, säker på att du hört något utan att egentligen veta vad det var.

Vi vet inte allt om örat.
Ingen vet hur hjärnan kan märka skillnad på högfrekventa och lågfrekventa ljud, eller på höga och låga ljud.

Dina öron gör mer än bara att höra.
Balans neveren sitter inne i ditt öra och påverkar dig om du till exempel får en öroninflammation. Du har kanske märkt att du ibland blir yr när du får öroninflammation.

Du får en ny hörselgång varje år!
Huden i din hörselgång växer konstant ut med upp till 3,3 cm varje år. Om den inte faller av, har du när du fyller 20 år, en 61cm lång sträng hud hängande ut ur örat.

Delarna inne i örat som hjälper dig att höra är pyttesmå!
Även om ljuden kan låta höga, fångas de upp av mycket små delar i örat: Du har tre ben i varje öra och de är de minsta benen i hela kroppen. Benen kallas för hammaren, städet och stigbygeln. De inre delarna i dina öron är faktiskt så små till att vara en spionmikrofon.

Den minsta muskeln i kroppen sitter i örat.
Kroppens minsta muskel heter stapedius och sitter i mellanörat. Den är mindre än 0,2 cm lång och styr det minsta benet i kroppen, som kallas för stigbygeln. Även om stigbygeln är dubbelt så stor som muskeln är den ändå bara 0,5 cm lång.

Du har hår i örat.
Innerörat är ungefär samma storlek som suddgummit på en blyertspenna, men har mera än 20.000 hårstrån. Om håren var lika långa som blyertspennan, kunde du göra en stapel som var hela 132 meter hög. Ungefär samma höjd som ett 42 våningshus.

Var försiktig med hörlurar.
Att gå runt med hörlurar skapar en härlig miljö för bakterier, som liknar svamp. På bara en timme fördubblas antalet bakterier i ditt öra upp till 700 gånger. Och ja, ett vanligt tecken på öroninflammation är att örat kliar.

Var försiktig med rockkonserter.
Om man sitter framför högtalarna på en rockkonsert kan det ge skador på örat efter bara 7 ½ minut. Skadorna kan inte läkas, så det är inte något att leka med!

Passiv rökning skadar också örat.
Passiv rökning hemma ökar risken för mellanöreinflammation och allergier hos barn.

Roliga fakta om Djur och Insekter
En katt har 32 muskler i varje öra och varje öra kan vrida sig oberoende av det andra.
Cikador har deras ”öron” i magen. Undrar hur det smakar? (Eller låter?).
Syrsor har deras ”öron” på knäna.
Ormar har inga öron, men deras tungor kan uppfatta ljudvågor.
Fiskar har inga öron, men de kan ändå ”höra”. De ”hör” genom att upfatta tryckförändringar genom spår på deras kropp.
Medan människor kan höra ljud på mellan 20 Hz och 64.000 Hz kan katter höra ljud från 45 Hz och till 64.000 Hz. Möss kan höra ännu högre ljud, upp till 91.000 Hz, medan de lägsta de kan höra är 1000 Hz.
Fladdermöss kan höra upp till 110.000 Hz och använder den förmågan till att fungera som radar för att känna av hur långt bort föremål befinner sig.
Det djur i världen som kan höra den högsta frekvensen är tumlaren som kan höra ljud med upp till 150.000 Hz.

Öronsjukdomar

Öronsjukdommar – En översikt över de vanligaste öronsjukdommarna

Det finns mängder av sjukdommar och tillstånd som kan påverka dina öron. För att ge dig en bättre överblick över vad som är mest normalt har vi här samlat några orsaker och symptom på de vanligaste örontillstånd.

Presbyacusis
Presbyacusis är en teknisk term för hörselnedsättning till följd av ålderdom. Ca 40 procent av alla över 75 års ålder lider av presbyacusis. Hörselnedsättning till följd av presbyacusis påverkar normalt högfrekventa ljud mer än de lågfrekventa ljuden. Om du lider av presbyacusis kan det vara svårare för dig att höra vad en kvinna säger än att uppfatta vad en man säger.

Presbyacusis orsakar normalt skada på de hår i innerörat som gör hörsel möjlig. Skadan kan orsakas om öronen utsätts för höga ljud under en livstid, hälsotillstånd som högt blodtryck, medicin och ålderdom. Presbyacusis orsakat av höga ljud kan undgås om du använder hörselskydd och undviker höga ljud när du är ung. Hörselnedsättning till följd av presbyacusis kan normalt avhjälpas genom att använda hörselapparat.

Tinnitus
Tinnitus är ett ringande eller brummande ljud i örat. Det kopplas ihop med många andra örontillstånd, däribland presbyacusis. Tinnitus orsakas av höga ljud, öroninflammation, tumörer, hårt öronvax eller andra okända orsaker. Om tinnitus kommer till följd av öroninflammationer, tumörer eller andra medicinska behandlingsmöjliga orsaker, kan det oftast botas.

Om du upplever att du lider av tinnitus ska du kontakta en öronspecialist. De kan kanske identifiera orsaker, och om inte så kan de i alla fall ge dig goda råd till att göra tinnitusen lättare att leva med.

Otitis Media
Otitis Media, eller akut mellanörsinflammation är infektion i mellanörat. Det är vanligast hos barn men folk i alla åldrar kan lida av Otitis Media. Otitis Media kan bli bättre helt av sig själv eller med hjälp av antibiotika. Otitis Media kan uppstå med eller utan symptomer. De vanligaste symptomerna är klåda  och ont i örat med efterföljande feber.

Otitis Media kan vara bakterier eller virus och följer ofta efter en ”öm hals, förkylning eller annan halsinfektion”. När dessa infektioner uppstår blir örontrumpeterna blockerade och det skapar en dämpning av vätskor bakom trumhinnan och skapar en perfekt miljö för bakterier och virus. Bakteriell Otitis Media behandlas med antibiotika.

Kronisk Otitis Media behandlas ofta genom att placera dränering av örat genom trumhinnan, för att låta vätskan löpa ut från mellanörat, där det torkar ut och förhindrar ytterligare infektioner. Otitis Media kan påverka barns hörsel, så om du har misstanke om att ditt barn har mellanörsinflammation ska du gå till doktorn.

Otitis Externa
Otitis Externa, eller inflammation i hörselgången, är en infektion i hörselgången, som ofta kallas för simmaröron. Folk som simmar får ofta Otitis Externa, vilket förklaras av att en blöt hörselgången ökar risken för att bakterier och virus infekterar huden. De första symptomen är ofta kliande öron, följd av svullnad och smärta. Otitis Externa blir oftast behandlat med antibiotiska droppar eller salva, men vid mera allvarliga fall kan det krävas oral antibiotika.

Svampinfektion (Otomykose)
Otomykose är en svampinfektion i hörselgången. Några gånger uppstår endast svampinfektionen, och andra gånger uppstår det tillsammans med bakteriell Otitis Externa. Huvudsymptomet på svampinfektionen är kraftigt kliande öron. Hörselgången kan också bli blockerade pga. svullnad, vilket kan leda till hörselnedsättning, ont i örat och/eller tinnitus. Svampinfektionen behandlas genom att torka hörselgången och använda antisvampmedicin.

Cholesteatoma
Cholesteatoma är en hudcysta som gror i mellanörat. Den orsakas när hud från hörselgången börjar att gro in i mellanörat från trumhinnan och stör benen och nerverna i mellanörat. Symptomer på cholesteatoma är bland annat ”hörselnedsättning, öroninflammation, ont i örat, yrsel och ansiktsförlamning”. Den enda behandlingen mot cholesteatoma är med en operation.

Otosklerose
Otosklerose är en abnorm växt på en eller flera ben i mellanörat. Det är oklart vad som orsakar otosklerose, men man är i störst risk för att drabbas av otosklerose om någon i familjen tidigare haft det. De vanligaste symptomen på otosklerose är hörselnedsättning, oftast av lågfrekventa ljud. Om det handlar om allvarlig otosklerosen leder det oftast till en operation. Om hörselnedsättningen är i en mild form kan det behandlas genom att använda hörselapparat.

Ménières sjukdom
Ménières sjukdom är en ”abnormalitet i det inre örat” som orsakar hörselnedsättning, yrsel, tinnitus och öronvärk. Symptomerna kan vara konstanta eller övergående. Det är oklart vad som orsakar Ménières sjukdom, men det sägs vara ett brott på det inre örat som gör att två, normalt separerade vätskor, flyter ihop. Det finns inget botemedel mot Ménières sjukdom, men det kan lindas med diet och medicin som förbättrar blodcirkulationen.